©2019 Warda El-Kaddouri. Photos by Tammy Van Nerum.

ZOMERCOLUMN
DE MORGEN

In de week van 29 juli t.e.m. 3 augustus verscheen er elke dag een column van mij in De Morgen.

Hier kan je ze opnieuw lezen.

 
 
Zoeken
  • Warda El-Kaddouri

Meer bomen in de stad, nu!

Het is soms pijnlijk verhelderend om je eigen wereld door de ogen van een ander te zien. Ik woon al bijna drie jaar in Amsterdam, en bij elke terugkeer naar België in het gezelschap van mijn Nederlandse man klaagt hij steevast over twee dingen: de verschrikkelijk slechte staat van ons wegdek en het gebrek aan groen in de Vlaamse steden. Geef hem eens ongelijk.


Vlaanderen behoort tot de meest verstedelijkte gebieden van Europa, en al dat betonnen grijs is niet alleen saai, maar in de context van de klimaatverandering ook verontrustend. Het gebrek aan groen vormt een dubbel probleem: ontbossing is verantwoordelijk voor 17 procent van de CO2-uitstoot én in de steden is er amper ruimte voor verkoeling, waardoor ze ‘hitte-eilanden’ worden.


De hittegolf van vorige week was warm – de warmste ooit. De recordtemperaturen zorgden ervoor dat zelfs onze immer beheerste Frank Deboosere ‘gek’ werd van de cijfers. We trokken ons massaal in huis terug, met gesloten gordijnen, voetbadjes en ventilators. De beelden van de verlaten Gentse Feesten tijdens de middag lieten zien hoe Vlaanderen eventjes veranderde in een verzameling spooksteden. Alles viel gewoon stil.


Het aantal steden waar het extreem warm is, zal de komende jaren alleen maar stijgen – ook bij ons. Volgens Bos+ hebben we 6 miljoen extra bomen nodig om de Vlaamse steden leefbaar te maken tegen de hitte. Nu al veroorzaken de zinderende temperaturen meer dodelijke slachtoffers dan het Belgische wegverkeer. Om nog maar te zwijgen van de aanslag op onze productiviteit op het werk en wat de verlaten middagterrasjes doen voor de lokale ondernemers. Dit is slechts een peulschil van wat ons te wachten staat als we het hebben over de ‘kosten’ van de klimaatverandering.


Wat kunnen we doen? Een pasklaar antwoord is er niet. De oorzaken en oplossingen voor de klimaatverandering zijn complex en hebben een globale aanpak en een veelvoud van beleidsmaatregelen nodig. Ondertussen dringt de tijd. Een van de simpelste maar tegelijk een van de krachtigste wapens in die strijd tegen de klimaatverandering zijn bomen.


Volgens een studie van Science kan een bos ter grootte van de Verenigde Staten maar liefst 30 procent van de CO2-uitstoot opvangen. Bomen zetten CO2 – je weet wel, dat ene waar we te veel van geproduceerd hebben – om in zuurstof – dat ene wat we nodig hebben. Als kers op de taart functioneren bomen ook nog eens als een natuurlijke airconditioning. Zeg nu zelf, de schaduw van een boom biedt een natuurlijke verkoeling die frisser voelt dan de schaduw van een gebouw, toch? Het lijkt allemaal zo logisch. En toch gebeurt het niet. We blijven trouw aan grijs en vergeten wat we hebben aan groen.