MIJN DEBUUT 'DOMINANTIE. WAAROM WE DENKEN WAT WE DENKEN'

De reeks 'Karakters' buigt zich over het thema 'Dominantie'. Doordat we bepaalde denkkaders en verdelingen van de macht in stand houden, is er zinvolle kennis die ons niet bereikt.

Gelukkig zijn er steeds opnieuw denkers, schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en burgers die tegen deze status quo ingaan. Kunnen we stellen dat er niet die éne waarheid is en dat meerstemmigheid een plaats aan tafel heeft?


Warda El Kaddouri bijt de spits af en zoomt in op dominantie en illustreert het thema aan de hand van literatuur en de canon.

 
Warda-5.jpg

MIJN VERHALEN VOOR DE GROENE AMSTERDAMMER

Sinds januari 2020 ben ik aangesteld als redacteur bij De Groene Amsterdammer via het Martin Van Amerongen-Fellowship.

De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, sinds 1877 onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

 

MIJN BRAINWASH TALK

Het scheppingsverhaal en de evolutietheorie: religie en wetenschap lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Dat ze toch te verzoenen zijn, dat laat ik in deze Brainwash Talk zien.

 

BIJDRAGE 'JONGENS WAREN WE'

JONGENS WAREN WE

Samengesteld door Jan Postma, 
uitgegeven door Das Mag

Voor 'Jongens waren we. De problematische sekse in de literatuur' schreef ik een bijdrage over mannelijkheid in 'De tolk van Java' van Alfred Birney.

Alfred Birney.jpg
 

PROJECT VROUWEN VAN NIEUW-WEST

Wie zijn de vrouwen van Amsterdam Nieuw-West? In opdracht van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger legde ik de verhalen vast van vijf generaties vrouwen in het jongste stadsdeel van Amsterdam.


Samen met portretfotografe Willemieke Kars en reportagefotografie Saskia Aukema brachten we in beeld wie ze zijn en wat ze doen, vroegen we ze naar hun passies en hun werk, hun zorgen en hun dromen.

De expositie reisde van september 2019 tot april 2020 in Nieuw-West en Centrum. Sinds juni 2020 is de expositie te zien in het Amsterdam Museum.

De verhalen en foto's zijn ook vastgelegd in boekvorm waarbij ik de grote verhalen en de volledige eindredactie heb verzorgd.

 

PROJECT ZIE JE MIJ?

Hoe is het om op te groeien met een broer of zus met een vorm van autisme? Samen met fotografe Vera Duivenvoorden legde ik de verhalen vast van drie jongeren – Bieneke Ehlhardt, Julian en Jeltje – op zoek naar een antwoord. In deze foto-expositie nemen de jongeren je mee in hun leefwereld en laten je zien hoe het is om samen te leven met iemand die extra zorg nodig heeft. Hoe vinden zij de ruimte voor hun eigen ontwikkeling? Waarin maakt het je rijker en wat zijn de moeilijkheden? Hoe zorg je er voor dat je niet onzichtbaar wordt?

 

MIJN MAANDELIJKSE COLUMNS BIJ MO*

MO* is een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek over wereldnieuws, ontwikkelingssamenwerking, globalisering en de klimaatcrisis. Mijn column verschijnt vierwekelijks op woensdag.

 
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

©2019 Warda El-Kaddouri. Photos by Tammy Van Nerum.